Anbi Diakenen Anbi Diakenen

ANBI Protestantse Gemeente Silvolde


Algemeen


Naan ANBI Protestantse gemeente Silvolde
RSIN nummer 804217993
KvK nummer 76811980
Adres website www.pgsilvolde.nl
E-mail scriba@pgsilvolde.nl
Adres Kerkenstraat 6
Postcode 7064 BH
Postadres Kerkenstraat 6a
Postcode 7064 BH
Plaats Silvolde


De Protestantse Gemeente te Silvolde is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven: “Een gemeente is de gemeenschap die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en Sacramenten”.
De Protestantse Gemeente Silvolde is een open gemeenschap waar aandacht is voor jong en oud. De wekelijkse dienst staat centraal. Wij zijn een gemeenschap die zich geraakt weet door het Evangelie van Jezus Christus en daar blijdschap, hoop en moed uit put. Meeleven in vreugde en verdriet wordt als zeer belangrijk ervaren, evenals de ontmoeting van gemeenteleden onderling
De kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk. Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland.
De Protestantse Kerk heeft van de belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeentes en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Protestantse Gemeente te Silvolde.
Samenstelling bestuur
Het bestuur van de kerklijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 11 leden, ondersteund door een notulist. De kerkenraadsleden worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente.
Het college van kerkrentmeesters is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen, van de begraafplaats en van de gebouwen, te weten het kerkgebouw, verenigingsgebouw De Sprank, de pastorie en de begraafplaats. Het college van diakenen beheert de gelden die voor het diaconale werk bestemd zijn. Zij onderscheidt daarbij het mogelijk maken van ontmoetingen van gemeenteleden onderling en de ondersteuning ten behoeve van armoedebestrijding dichtbij en ver weg. Beide colleges leggen verantwoording af aan de kerkenraad, wat tot uiting komt in de goedkeuring van de begroting en de jaarrekening. Verder hebben zowel de kerkenraad als de beide colleges door het toezicht op de vermogenrechtelijke aangelegenheden contact met het regionaal college voor de behandeling van beheerszaken (ordinantie 11, artikel 8).


Doelstelling en visie
De Protestantse kerk verwoordt in de eerste hoofdstukken van de Kerkorde wat zij gelooft en belijdt. Dit vormt de basis van haar kerkstructuur, haar organisatie, haar kerkrecht, haar ledenadministratie, haar arbeidsvoorwaaren en haar financiën.
1. De Protestantse Kerk in Nederland is overeenkomstig haar belijden gestalte van de ene heilige apostolische en katholieke of algemene christelijk kerk die zich delend in de aan Israël geschonken verwachting, uitstrekt naar de komst van het Koninkrijk van God.
2. Levend uit Gods genade in Jezus Christus vervult de kerk de opdracht van haar Heer om het Woord te horen en te verkondigen.
3. Betrokken in Gods toewending tot de wereld, belijdt de kerk in gehoorzaamheid aan de Heilige Schrift als enige bron en norm van de kerkelijk verkondiging en dienst, de drie-enige God, Vader, Zoon en Heilige Geest.


Beleidsplan
Het beleidsplan van de Protestantse Kerk kunt u vinden via deze link: beleidsplan protestantse kerk in Nederland.
Het beleidsplan van onze gemeente kunt u vinden op de website: wwwpgsilvolde.nl. Het beleidsplan wordt één maal in de vijf jaar bijgesteld. De diaconie heeft daarnaast ook nog een eigen beleidsplan, wat jaarlijks wordt bijgesteld.





Beloning
De predikant is in loondienst. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kosters en beheerders is geregeld in de arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse Kerk in Nederland. De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link: “generale regelingen protestantse kerk in Nederland”.
Leden van de kerkenraad ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte kosten worden vergoed.


Verslag activiteiten
De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor het in stand houden van een levende gemeente. Dat doet zij door zoveel mogelijk gemeenteleden in te schakelen bij het plaatselijke werk. Enkele taken zijn conform de kerorde gedelegeerd naar afzonderlijke colleges, waaronder het College van Kerkrentmeesters en het College van Diakenen. Zij waken over de financiële slagkracht van de gemeente en leggen via een jaarverslag rekening en verantwoording af aan de kerkenraad. Een financieel uittrekstel van beide colleges treft u op de website aan.


Voorgenomen bestedingen
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk kerkwerk vertoont even grote mate van continuïteit.



Beleidsplan Diaconie van de Protestantse Gemeente Silvolde voor het jaar 2025

Wie zijn wij
 

De PGS ligt in Silvolde, een dorp gelegen in de Achterhoek (oost-Gelderland). Silvolde ligt ongeveer 10 km ten zuid-oosten van Doetinchem en maakt deel uit van de burgerlijke gemeente Oude IJsselstreek. Ons kerkgemeenschap telt 329 leden. De gemeenschap bezit een kerkgebouw, een verenigingsgebouw en een pastorie. De kerkenraad bestaat uit de predikant, vijf ouderlingen, twee ouderling-kerkrentmeesters, vier diakenen en één notulist.

De Protestantse Gemeente Silvolde is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Protestantse Kerk in Nederland. In het statuut (kerkorde) van de Protestantse Kerk staat dit in ordinantie 2 artikel 1 als volgt omschreven “een gemeente is de gemeenschap, die geroepen, tot eenheid, getuigenis en dienst, samenkomt rondom Woord en sacramenten” . De gemeente vervult haar diaconale roeping in de kerk en in de wereld door in de dienst van barmhartigheid en gerechtigheid te delen wat haar aan gaven geschonken is, te helpen waar geen helper is en te getuigen van de gerechtigheid van God waar onrecht geschiedt (kerkorde artikel x lid 3). De diaconie van deze gemeente is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in ordinantie 11 artikel 5, lid 1 van de kerkorde. De kerkorde van de Prostestantse Kerk in Nederland bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk. Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijk kerk: kerkorde Protestantse Kerk in Nederland.

De Protestantse Kerk in Nederland is door de Belastingdienst erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). Als zodanig heeft de diaconie ook deze status. Dit betekent dat bijdragen en giften aftrekbaar zijn voor de inkomstenbelasting.

Samenstelling bestuur
Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad 11 leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente. De diaconie kent een bestuur, genaamd het College van Diakenen, welk bestaat uit vier diakenen. Eenieder binnen dit college werkt onbezoldigd; alleen gemaakte onkosten worden vergoed. Het college is verantwoordelijk voor het beheer van de financiële middelen van de diaconie en legt eindverantwoording af aan de Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Silvolde, o.a. door middel van goedkeuring van de begroting en de jaarrekening.

 

Missie en visie
Het logo van de PGS is gebaseerd op de tekst: “Bij U is de bron van het leven” (Psalm 36:10). Door die woorden voelen wij ons geïnspireerd. Wij vinden bij God een bron voor ons geestelijk leven. Het mogelijk maken van ontmoeting van gemeenteleden onder elkaar en het bestrijden van armoede ziet de diaconie als haar twee belangrijkste taken.

In de regio waar wij wonen geldt van oudsher een grote gemeenschapszin en een meeleven met elkaar in vreugde en verdriet. Maar ook in onze regio geldt dat families niet meer vanzelfsprekend dicht bij elkaar wonen. Het verbindend werken, voor zowel jong als oud en het mogelijk maken elkaar te ontmoeten ziet de diaconie als haar taak. Wij willen graag de jeugd betrekken bij het diaconale werk, daartoe heeft één van de diakenen zitting in de Jeugdraad en is er voor 2025 een zestal jeugd-ambtsdragers geïnstalleerd. Zij verzorgen een aantal maal per jaar de schriftlezing tijdens de dienst en zij doen de collecteronde.

Daarnaast ziet de diaconie het ook als haar taak waar mogelijk armoede te bestrijden, dat kan zowel lokaal, landelijk of wereldwijd zijn. Met name de prijzen voor voedsel en energie zijn de laatste jaren aan het stijgen. Ook dat is een aandachtsgebied van de diaconie. Wij willen in 2025 onderzoeken of het mogelijk is een lokale, dorpsbreed gedragen actie op te zetten voor de Voedselbank. Inmiddels hebben we contacten met organisaties met een sociale instelling zoals Mini Manna, Schuldhulpmaatje en de Kledingbank Montferland om te kijken waar we kunnen ondersteunen in levensonderhoud.
We kijken ook verder weg. Het leven op aarde, en vooral in het niet-westerse deel van onze wereld, kan hard en moeizaam zijn, vanwege het gebrek aan basisvoorzieningen, zoals scholing, gezondheidszorg en werkgelegenheid. Projecten op dit gebied willen we steunen. Ook zijn er veel gebieden waar oorlogen en conflicten heersten. Wij willen het komende jaar ook bijdragen leveren aan projecten voor wederopbouw. De diaconie ziet het ook als haar taak geld in te zamelen voor accuut ontstane nood, bijvoorbeeld bij natuurrampen.

Onze missie in de praktijk
De diaconie ontvangt geld via de wekelijkse collecte in de kerk en tegenwoordig ook via bankovermakingen. Dit geld willen we inzetten om handen en voeten te geven aan ons werk.
De diaconie wordt in haar organisatie van activiteiten bijgestaan door de HVD (Helpende Vrienden Dienst. Deze groep vrouwen heeft ieder een eigen wijk. Zij gaan op bezoek bij zieken, jarigen (80+) en zij ondersteunen bij activiteiten, zoals het voorjaarsuitje of ontmoetingen in de Schuylenburgh.
 

Financiën
De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. Het plaatselijk diaconaal werk vertoont een grote mate van continuïteit. Op de jaarrekening die gepubliceerd wordt op de website is dit te zien.


Collectes
Wij volgen het collecterooster van Kerk in Actie, onderdeel van de PKN. Tevens collecteren we voor het eigen diaconale werk, het eigen jeugdwerk en zelf gekozen goede doelen. Soms wordt uitvoering gegeven aan een oproep voor een extra collecte als gevolg van een ramp. De collectedoelen worden toegelicht in de maandelijkse uitgave van ons kerkblad Wat Ons Bindt en tijdens de diensten. In Wat Ons Bindt wordt ook vermeld wat een collecte heeft opgebracht.
 

 

Werkplan
De diaconie maakt onderscheid tussen werkzaamheden die in het teken staan van ontmoeting en werkzaamheden die in het teken staan van armoedebestrijding.

Ontmoeting:

Voorjaarsuitje
In het voorjaar wordt normaliter een uitje georganiseerd, speciaal voor alle gemeenteleden in onze gemeente. Voor dit uitje wordt een eigen bijdrage gevraagd. Het afgelopen jaar was er een rondleiding bij de DRU en een borrel na afloop. Ook voor 2025 zal een dergelijk uitje worden georganiseerd.
Ontmoeting Schuylenburgh
Twee maal per jaar wordt er voor de gemeenteleden, die in de Schuylenburgh wonen, een gezellige ontmoetingsmiddag georganiseerd. Eén middag vindt altijd begin januari plaats, om elkaar een goed nieuwjaar te wensen en de tweede middag is altijd halverwege het jaar. Deze middag is ook bedoeld voor senioren van onze gemeente die nog zelfstandig wonen.
Samen eten aan open tafel
In de zomer van 2008 zijn we gestart met dit maaltijdproject. Elke laatste zondag van de maand wordt er door een kookgroep een lekkere en voedzame maaltijd bereid. Deze maaltijd is voor iedereen toegankelijk. Er is plaats voor maximaal 25 personen. Er wordt een eigen bijdrage gevraagd van 3,50 per persoon.

 

Armoedebestrijding:

40 dagen tijd
We kiezen elk jaar een thema voor deze bijzondere periode van het jaar. Het afgelopen jaar was het thema “De Bijbel als levensbron”. De collectes waren alle voor projecten die hiermee te maken hadden. Op biddag was er een gezamenlijke maaltijd samengesteld uit “Bijbelse gerechten”. Er was een “anders dan anders” dienst waarbij iedereen zijn/haar favoriete Bijbeltekst op een kaartje schreef. De teksten werden met Pasen aan een narcis gehangen en uitgedeeld aan de kerkgangers op paasmorgen. Voor 2025 is het thema in de 40-dagentijd “Voedsel voor lichaam en geest”, waarbij we twee projecten in Afrika zullen steunen die beide te maken hebben met scholing en het uitdelen van maaltijden op school.
Stichting Plan
De diaconie maakt jaarlijks een bedrag over aan Stichting Plan. Deze stichting biedt kinderen en families in Ghana hulp. Het geld wordt o.a. besteed aan veilig drinkwater, gezonde voeding, medische zorg en scholing. We ondersteunen nu al enige tijd een meisje, genaamd Suraya, maar van de hulp profiteert eigenlijk het hele dorp mee. Het afgelopen jaar is het geld voornamelijk besteed aan de aanschaf van schoolmeubilair.
Ondersteuning in Natura
De diaconie heeft het project Ondersteuning in Natura opgezet. Dit project voorziet wekelijks vijf gezinnen, die buiten de criteria van de voedselbank vallen, maar toch op de armoedegrens leven, van een groentepakket. Wij wisselen de organisatie en financiering af met de andere diaconieën van Klavertje Vier. Wij hebben dit tot mei 2023 gefinancierd. Op dit moment betaalt de diaconie van Gendringen/Bontebrug dit project. Onze diaconie blijft de coördinatie verzorgen.
Deelkast
Omdat de voedselprijzen stijgen door inflatie heeft de diaconie een deelkast geplaatst op het terrein van de pastorie. Passanten kunnen houdbare voedingsmiddelen doneren door deze in de kast te plaatsen en mensen die het nodig hebben, kunnen het voedsel eruit halen. Ook de diaconie vult de kast wekelijks aan met houdbare producten. Hier wordt veel gebruik van gemaakt. Met Kerst en met Pasen wordt een speciale inzamelactie gehouden voor extra feestelijke producten.
 

Ontmoeting en armoedebestrijding

Gezamenlijk diaconaal project
Samen met de andere drie diaconieën van de Klavertje-Vier gemeenten steunen we tweejaarlijks een gezamenlijk diaconaal project. Het afgelopen jaar was dat Stichting Present Montferland. Ook in 2025 zullen we Stichting Present steunen. Deze stichting brengt hulpvragers en vrijwilligers bij elkaar. Alle collectes die tijdens een avondmaalsdienst gehouden worden, zijn tot aan Pinksteren 2025 bestemd voor Stichting Present Montferland. Wij zien hierin ook mogelijkheden om de jeugd bij dit diaconale project te betrekken. In de zomer van 2025 wordt een middag georganiseerd waarbij de jeugd zich zal inzetten voor Present.
Jeugdwerk
De diaconie bekostigt samen met de kerkrentmeesters het jeugdwerk. Eén van de diakenen heeft zitting in de Jeugdraad en probeert waar mogelijk de jeugd bij ons werk te betrekken. Vanaf 2025 zullen af en toe ook jeugdambtsdragers de diensten ondersteunen.

Evaluatie
Het beleidsplan van de diaconie wordt jaarlijks in januari geëvalueerd en zo nodig bijgesteld.
 

terug